فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1400)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا پوراحمد*، محمد مرادی، عباس نرگسیان صفحات 1-23
    هدف

    هدف این تحقیق، بررسی ماهیت زبان نمایندگان مجلس در ارتباط با اعمال تغییرات در قانون محاسبات عمومی کشور و نیز بررسی نقش زبان در مشروعیت بخشیدن به اینگونه تغییرات و همچنین بررسی نوع استراتژی های مشروعیت بخشی بکار گرفته شده توسط نمایندگان مجلس، می باشد.

    روش

    روش تحقیق حاضر مبتنی بر تحلیل گفتمان انتقادی با رویکرد فرکلاف است. جامعه این تحقیق، شامل کلیه مباحثه ها و گفتمان های نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ارتباط با تغییرات قانون محاسبات عمومی مرتبط با حسابداری بخش عمومی از سال 1365 تا سال 1399 می باشد که تعداد 17 متن از مشروح مذاکرات فوق از روزنامه رسمی کشور به عنوان نمونه مبتنی بر روش نمونه گیری اشباع تیوریک انتخاب شده است.

    یافته ها

    تغییرات قانون محاسبات عمومی کشور به عنوان زیر بنای حسابداری بخش عمومی، تحت تاثیر زبان بوروکراتیک نمایندگان مجلس مشروعیت بخشیده شده است و قدرت زبان نمایندگان مجلس در اینگونه تغییرات تاثیرگذار بوده است و آنها با تاکید بر استراتژی خردگرایی و اقتدارگرا، به دنبال مشروعیت بخشی به این تغییرات بوده اند.

    نتیجه گیری

    استفاده نمایندگان مجلس از زبان بوروکراتیک در اعمال تغییرات قانون محاسبات عمومی کشور، بیانگر این است که آنان سعی دارند اینگونه تغییرات را همسو با منافع عمومی به تصویر بکشند (لیگوری و استیکولینی1، 2018؛ 161) و با بهره بردن از قدرت زبان و با تاکید بر استراتژی های خردگرایی و اقتدارگرا، برای جلب حمایت عمومی نسبت به اقدامات خود، تلاش می کنند.

    دانش افزایی

    توجه به نقش زبان سیاستمداران در اصلاحات حسابداری بخش عمومی و استراتژی های آنان جهت مشروعیت بخشی به قوانین و مقررات مالی زیر بنای حسابداری بخش عمومی، از جمله مواردی است که در مطالعات حسابداری کمتر مورد توجه قرار گرفته است و می تواند در تصمیم گیری و قضاوت استفاده کنندگان گزارشات حسابداری بخش عمومی موثر باشد.

    کلیدواژگان: : استراتژی های مشروعیت بخشی، حسابداری بخش عمومی، زبان بوروکراتیک، قانون محاسبات عمومی، قوانین و مقررات مالی، نمایندگان مجلس
  • قاسم قاسمی، احمد خدامی پور*، کاظم شمس الدینی صفحات 25-47
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر نااطمینانی سیاست اقتصادی،عدم تقارن اطلاعاتی،واکنش سرمایه گذار بر شگفتی سود وافشای اختیاری است.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی، همبستگی و پس رویدادی است که در 138 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1397-1388 مورد بررسی قرار گرفت. متغیرها از سایت مرکز آمار و بانک داده های اقتصادی و مالی وزارت اقتصاد و هم چنین نرم افزار ره آورد نوین و گزارش هییت مدیره استخراج شده و به روش رگرسیون چندگانه مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    پژوهش نشان داد که نااطمینانی سیاست اقتصادی بر عدم تقارن اطلاعاتی سرمایه گذار تاثیر مثبت و معنادار دارد. به علاوه، نااطمینانی سیاست اقتصادی بر افشای اختیاری تاثیر منفی و معنادار دارد. همچنین شواهد قابل اتکایی مبنی بر تاثیرگذاری نااطمینانی سیاست اقتصادی بر واکنش سرمایه گذار به شگفتی سود به طور معنادار یافت نشد.

    نتیجه گیری

    تاثیرگذرای منفی نااطمینانی سیاست اقتصادی بر افشای اختیاری مدیریت بیانگر دیدگاه فرصت طلبی مدیران شرکت می باشد که موجب می شود نااطمینانی سیاست اقتصادی در جهت رسیدن به منافع شخصی مدیران استفاده شود.

    دانش افزایی

     این پژوهش علاوه بر این که باعث توسعه ادبیات نااطمینانی سیاست اقتصادی و واکنش سرمایه گذاران به شگفتی سود شده ، هم چنین باعث شد سیاست گذاران مالی و اقتصادی به دنبال ایجاد ثبات و خلق فضای مطمین سرمایه گذاری، که یکی از شرایط اساسی پیشرفت اقتصادی کشور است، گردد.

    کلیدواژگان: افشای اختیاری، سیاست اقتصادی، عدم تقارن اطلاعاتی، نااطمینانی اقتصادی، واکنش سرمایه گذار
  • محمد زین العابدینی*، حسن همتی، حسین جباری، حسین پناهیان صفحات 49-79
    هدف

    با توجه به پیشرفت تکنولوژی در حوزه فناوری اطلاعات و اهمیت روز افزون حسابرسی فناوری اطلاعات، هدف این پژوهش تدوین یک مدل جامع در ارتباط با نحوه اجرای حسابرسی فناوری اطلاعات با توجه به ویژگی های محیطی و شرایط حاکم بر حرفه حسابرسی کشور است.

    روش

    این پژوهش به روش کیفی و با کمک رویکرد گراندد تیوری و استفاده از مصاحبه با 30 خبره حرفه حسابرسی انجام شده است. روش نمونه گیری در این تحقیق، روش نمونه گیری نظری و انتخاب نمونه با استفاده از تکنیک گلوله برفی صورت پذیرفته است.

    یافته ها

    داده های پژوهش به کمک روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی که از اجزاء پیکره روش نظریه-پردازی زمینه بنیان است، با کمک نرم افزار مکس کیو دی ای 2018 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و در انتها مدلی یکپارچه جهت چگونگی اجرای حسابرسی فناوری اطلاعات ارایه شد که در این مدل، 6 مقوله برای شرایط علی، 9 مقوله در زمینه بستر، 14 مقوله برای شرایط مداخله گر، 7 مقوله برای کنش ها و واکنش ها و 8 مقوله در زمینه پیامد مرتبط با پدیده اصلی پژوهش شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های تحقیق و مدل ارایه شده، پیامدهای اجرای حسابرسی فناوری اطلاعات در سازمان ها شامل کاهش حجم مستندات حسابرسی، کاهش در زمان گزارشگری مالی، کاهش ریسک حسابرسی، کاهش زمان اجرای حسابرسی، افزایش کیفیت حسابرسی، کاهش اشتباهات انسانی، خروج از وضعیت فعلی، تغییر از وضعیت فعلی به وضعیت مطلوب و تثبیت در وضعیت مطلوب خواهد بود.

    دانش افزایی

     با توجه به فقدان پژوهش جامع در ایران در این خصوص، مدل چندوجهی طراحی شده حاصل دیدگاه خبرگان مختلف در این حوزه بوده و دیدگاه جامع و وسیعی در خصوص حسابرسی فناوری اطلاعات و سازوکارهای لازم جهت اجرای آن در ایران ارایه می نماید که از طریق آن جامعه هدف نیازمندی های خود را تشخیص داده و درصدد کسب موفقیت و پیشرفت در این حوزه برمی آیند.

    کلیدواژگان: حسابرسی، فناوری اطلاعات، گراندد تئوری
  • مهدی نیکجو، مهرداد قنبری*، بابک جمشیدی نوید، جواد مسعودی صفحات 81-124
    هدف

    این پژوهش درصدد یافتن الگویی برای تبیین نقش ویژگی های شخصیتی و سبک رهبری مدیریت در ضعف کنترل های داخلی است.

    روش

    این پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی با داده های کمی است. پنج مولفه اصلی شخصیتی نیو و همچنین چهار سبک رهبری هرسی و بلانچارد متغیرهای مستقل این پژوهش هستند. برای آزمون مدل های پژوهش از معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی استفاده شده است. دوره زمانی پژوهش سال های مالی 1398 و 1399 است و نمونه آماری شامل 398 نفر از روسای کمیته های حسابرسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که با استفاده از روش نمونه گیری غربالگری انتخاب شده اند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش بیانگر آن است که ویژگی شخصیتی روان نژندی و سبک رهبری آمرانه، بر ضعف بااهمیت کنترل های داخلی تاثیر مثبت و معناداری دارند و تاثیر ویژگی های توافق جویی و مسئولیت پذیری و سبک های رهبری متقاعدکننده و مشارکتی منفی و معنادار است. در خصوص ویژگی های شخصیتی برون گرایی و انعطاف پذیری و سبک رهبری تفویضی اثر معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    مدل طراحی شده در این پژوهش، برای تبیین نقش ویژگی های شخصیتی و سبک رهبری مدیران در ضعف کنترل های داخلی دارای توان پیش بینی بالا است و بر اساس مدل ارایه شده به سهامداران و سایر ارکان راهبری عالی شرکت ها پیشنهاد می شود در انتخاب مدیران، ویژگی های شخصیتی آن ها به خصوص روان نژندی، توافق جویی و مسئولیت پذیری و تمایلات به سبک رهبری ازجمله رهبری دستوری، توجیهی و مشارکتی را مدنظر قرار دهند.

    دانش افزایی

     در این پژوهش برای اولین بار در ایران تاثیر ویژگی های شخصیتی و سبک رهبری مدیران بر ضعف کنترل های داخلی شرکت ها بررسی شد و نتایج آن به توسعه ادبیات مالی رفتاری، حاکمیت شرکتی و نظریه های مربوط به آن کمک می کند.

    کلیدواژگان: سبک های رهبری، کنترل های داخلی، مالی رفتاری، مدیران، ویژگی های شخصیتی
  • شکرالله خواجوی*، علی غیوری مقدم، حمیدرضا حاجب صفحات 125-141
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر پاسخ به این سوال است که آیا اعتبار تجاری می تواند نقش موثری در کاهش چسبندگی هزینه ها داشته باشد یا خیر؟ همچنین آیا هزینه های نمایندگی می تواند بر این رابطه احتمالی اثری تعدیل کننده اعمال کند. به عبارتی، بررسی می شود که آیا اعتبار تجاری می تواند به عنوان یک مکانیسم کنترلی نقش ایفا کند و آیا می توان آن را به عنوان مکانیسم حاکمیتی در نظر گرفت.

    روش

    جهت آزمون فرضیه ها، از رگرسیون داده های ترکیبی استفاده شد. به این منظور اطلاعات مرتبط با 185 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در یک دوره 9 ساله منتهی به 1398 مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از تایید فرضیه های پژوهش مبنی بر وجود اثر معنادار اعتبار تجاری در کاهش چسبندگی هزینه های عمومی، اداری و فروش بود و نشان داد در سال هایی که فروش کاهش می یابد، اعتبار تجاری می تواند کاهش هزینه ها را تسریع کند و مانع چسبندگی هزینه ها شود. همچنین، این اثر می تواند در شرکت های با هزینه نمایندگی بیشتر، قویتر ظاهر شود.

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر آن است که بستانکاران تجاری در راستای منافع خود، تلاش می کنند مانع رفتارهای فرصت طلبانه مشتریان شوند. آن ها با ابزارهای در دسترس خود و با جمع آوری اطلاعات مشتری نسبت به مصرف ناکارای منابع حساسیت نشان می دهند.

    دانش افزایی

     این پژوهش نشان داد که اعتبار تجاری به عنوان یک مکانیسم کنترلی عمل می کند. بنابراین، حاکمیت شرکتی می تواند در هر واحد تجاری، مدیر را ملزم کند بخشی یا درصدی از تامین مالی را از طریق اعتبار تجاری انجام دهد. نظارت و جهت دهی رفتار مدیر توسط اعتباردهندگان می تواند برای همه ذینفعان به طور ویژه سهامداران که تحت تاثیر تضاد نمایندگی هستند، منافع به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: اعتبار تجاری، چسبندگی هزینه، رفتارهای فرصت طلبانه، هزینه نمایندگی
  • الهه ملک خدایی حسنوند، یدالله تاری وردی*، زهرا پورزمانی صفحات 143-174
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی نقش توسعه بازار سهام بر ارتقای مفاهیم حسابداری (شامل شاخص های؛ اجتناب مالیاتی، محافظه کاری حسابداری، هزینه های سیاسی، درماندگی مالی و هزینه نمایندگی) در شرکت-های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.

    روش

    بدین منظور پنج فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و داده‎های مربوط به 140 شرکت عضو بورس اوراق بهادار برای دوره زمانی بین سال‎های 1384 تا 1397 (متشکل از دو دوره بازار سرمایه شامل سال‎های 1384-1390 به عنوان دوره اول و 1391-1397 به عنوان دوره دوم) مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مدل‎های رگرسیونی پژوهش با بکارگیری روش داده های تابلویی با رویکرد اثرات ثابت، بررسی و آزمون شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که در دوره دوم بازار سهام نسبت به دوره اول، به دلیل افزایش نظارت و سطح شفافیت، ایجاد مکانیزم های نظارتی نظیر کمیته حسابرسی، رشد الزامات افشا در بورس و حرکت به سمت بکارگیری بیشتر استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی، از میان شاخص‎های حسابداری، شاخص‎های هزینه سیاسی شرکت، درماندگی مالی و هزینه نمایندگی تحت تاثیر توسعه بازار سهام در دوره دوم بازار سرمایه نسبت به دوره اول کاهش یافته و تحت تاثیر، اثر کاهشی توسعه بازار سهام هستند. از سوی دیگر، نتایج موید آن است شاخص های اجتناب مالیاتی شرکت و محافظه کاری حسابداری تحت تاثیر توسعه بازار سهام در دوره دوم بازار سرمایه نسبت به دوره اول قرار نگرفتند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد توسعه بازار سهام توانسته تاثیر معناداری بر شاخص های حسابداری داشته باشد و تغییرات ایجاد شده در دوره دوم بازار سهام تا حدودی موثر بوده و سبب ارتقا در مفاهیم حسابداری شده است.

    دانش افزایی

     با توجه به فقدان پژوهش جامع در ارتباط با تاثیر تغییرات انجام شده در بازار سهام کشور و مکانیزم های ایجاد شفافیت در دوره دوم بازار سهام نسبت به دوره اول بازار، این پژوهش به دنبال ارایه شواهدی از اثر توسعه ایجاد شده در بازار بر مفاهیم حسابداری است و تا حدودی به دنبال بررسی اثربخشی تغییرات ایجاد شده است.

    کلیدواژگان: توسعه بازار سهام، شفافیت در گزارشگری مالی، توسعه اقتصادی، سازوکارهای نظارتی و کیفیت افشا
  • سید نیما حسینی، مهدی صفری گرایلی*، حسن ولیان صفحات 175-200
    هدف

    هویت حرفه ای حسابرس مبتنی بر نوعی نگرش است که لازمه آن ذهنی آگاه نسبت به محتوا و فرآیندهای حرفه حسابرسی است که در طی کار راهه شغلی برای حسابرسان ایجاد می شود. براساس این ویژگی حسابرس ضمن داشتن رفتارهای حرفه ای تلاش می نماید تا بهترین استراتژی را چه در مذاکره و چه در تعاملات خود با صاحبکاران اتخاذ نمایند. هدف این پژوهش بررسی نگرش کارآمدی حسابرس در مذاکره بر بی طرفی حسابرس باتوجه به نقش تعدیل کننده هویت حرفه ای می باشد.

    روش

    در این پژوهش تعداد 390 نفر از حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی بخش خصوصی مشارکت داشتند، که در بازه زمانی 6 ماه دوم سال 1397 پژوهش صورت پذیرفت. ابزار پژوهش پرسشنامه بود و به منظور تحلیل و آزمون فرضیه های پژوهش از روش تحلیل حداقل مربعات جزیی استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که نگرش کارآمدی حسابرس در مذاکره تاثیر مثبت و معناداری بر بی طرفی حسابرس دارد. همچنین، هویت حرفه ای تاثیر مثبت نگرش کارآمدی حسابرس در مذاکره را بر بی طرفی حسابرس تقویت می کند.

    نتیجه گیری

     خودکارآمدی در مذاکره نوعی رفتار اثربخش در تعامل مبتنی بر استانداردهای مذاکره محسوب می شود که موجب می شود، جایگاه شغلی و ماهیت مسیولانه حسابرس حفظ گشته و به افزایش بی طرفی حسابرس کمک می نماید.

    دانش افزایی

    یافته های پژوهش علاوه بر توسعه ادبیات و مطالعات صورت گرفته در این حوزه، می تواند برای قانون گذاران حرفه حسابرسی و بازار سرمایه در امر تصمیم گیری مفید باشد.

    کلیدواژگان: نگرش کارآمدی حسابرس در مذاکره، بی طرفی حسابرس، هویت حرفه ای
  • ایمان داداشی*، امیر عتیقی صفحات 201-227
    هدف

    با افزایش تقلب‏های مالی و تاثیر سویی که این امر بر اعتماد موجود در بازار سرمایه گذاشته، شرکت ها با فشار زیادی در زمینه جلوگیری و کشف تقلب‏های مالی مواجه هستند. پژوهش حاضر در تلاش است تا تاثیر توانایی مدیران بر گزارشگری مالی متقلبانه را ارزیابی کرده و در ادامه تاثیر چرخش نزولی حسابرسان مستقل بر این ارتباط را مورد بررسی قرار دهد.

    روش

    برای انجام این پژوهش از داده‏های 105 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار برای دوره 11 ساله 1397-1387 استفاده شده است. برای سنجش تقلب از مدل برنامه‏ریزی ژنتیک زارع (1394) و برای اندازه‏گیری توانایی مدیران از تکنیک تحلیل پوششی داده‏ها مبتنی بر مدل دمرجان (2013) استفاده شدهاست. قابل ذکر است که جهت تحلیل داده‏ها به کمک نرم افزار استتا نسخه 14، بعد از کنترل اثرات سال و صنعت، از رگرسیون لاجیت استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تحلیل داده‏ها نشان داد که توانایی مدیران اثر منفی بر احتمال گزارشگری متقلبانه شرکت ها دارد. همچنین داده‏ها بیانگر رد فرضیه پژوهش در رابطه با تضعیف رابطه بین توانایی و تقلب در شرکت ها با چرخش نزولی موسسات حسابرسی می باشد.

    نتیجه

    با توجه به یافته‏های پژوهش ، نهادهای ناظر بر گزارشگری مالی می‏توانند با در نظر داشتن نقش توانایی مدیران در کاهش تقلب‏های مالی اقدام به سیاست گذاری‏های مناسب نمایند. همچنین با تاکید بر حفظ آیین رفتار حرفه‏ای مخصوصا استقلال حسابرسان با الزامی شدن چرخش موسسات حسابرسی از سوی نهادهای ناظر، چرخش نزولی موسسات حسابرسی موجب تقویت رابطه بین توانایی مدیران و تقلب می شود.

    دانش افزایی

    نتایج پژوهش حاضر علاوه بر پوشش خلاء پژوهش‏های موجود در این حوزه، راهنمایی برای برنامه ریزی نهادهای تدوین کننده مقررات و سازمان‏های ناظر در ارتباط با تقلب‏های مالی می باشد. جنبه نوآوری پژوهش حاضر مورد بررسی قرار دادن چرخش نزولی حسابرسان مستقل می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی ژنتیک، تحلیل پوششی داده، تقلب، توانایی مدیران، چرخش نزولی حسابرسان
  • سید هادی اشرف طالش، غلامرضا فرساد امان الهی*، امیررضا کیقبادی، زهرا لشگری صفحات 229-267
    هدف

    با رشد و توسعه بازار سرمایه و تقاضا و پاسخ خواهی ذی نفعان واحد تجاری جهت ارایه اطلاعات مالی و غیرمالی، انتقادهای فراوانی به گزارشگری مالی سنتی در ناکارمدی در ارزیابی گذشته و آینده کسب و کارها وارد شده است. لذا هدف این پژوهش بررسی تاثیرگذاری عوامل زیست محیطی و مسئولیت اجتماعی بر ارزش بازار در طول چرخه عمر شرکت ها می باشد.

    روش

    این پژوهش از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی و از نوع پیمایشی و همبستگی می باشد. در این پژوهش تعداد 109 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393 تا سال 1398 مورد بررسی قرار گرفت. با دریافت نظر خبرگان، داده های پرسشنامه در سه حوزه عوامل زیست محیطی، مسئولیت اجتماعی و چرخه عمر شرکت ها طبقه بندی شد و از طریق مدل سازی معادلات ساختاری، فرضیه های پژوهش مورد آزمون قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عوامل زیست محیطی و مسئولیت اجتماعی، تاثیر مثبت و معناداری بر ارزش بازار شرکت ها دارد و چرخه عمر شرکت ها در تاثیر عوامل زیست محیطی و مسئولیت اجتماعی بر ارزش بازار آن ها نقش واسطه ای دارد ولیکن شدت این نقش جزیی است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، شرکت ها می توانند با سرمایه گذاری در حوزه مسئولیت اجتماعی و زیست محیطی و افشاء عوامل مذکور، علاوه بر ایفای رسالت خود در قبال جامعه و کسب مشروعیت اجتماعی، موجب افزایش ارزش شرکت در بلندمدت می شود.

    دانش افزایی

    دستاورد پژوهش حاضر این است که بینش جامع تری در زمینه عملکرد زیست محیطی و مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتی و توسعه مبانی نظری پایداری شرکتی را برای ذی نفعان فراهم می آورد. ضمنا باعث تمایز استراتژیک شرکت ها شده و منجر به عملکرد مالی بهتر در بلندمدت و بقاء عمر شرکت می شود. جنبه نوآوری این پژوهش بکارگیری متغیر چرخه عمر شرکت، به عنوان نقش میانجی در عملکرد پایداری شرکتی و تاثیر آن بر ارزش بازار شرکت هاست.

    کلیدواژگان: ارزش بازار شرکت ها، افشای اطلاعات شرکت های آلاینده، چرخه عمر شرکت ها، عملکرد زیست محیطی، عملکرد مسئولیت اجتماعی
|
  • Reza Pourahmad *, Mohammad Moradi, Abbas Nargesian Pages 1-23
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the nature of the language of parliamentarians in relation to changes in the law of public accounting and also to investigate the role of language in legitimating such changes and also to examine the type of legitimation strategies used by parliamentarians.

    Method

    The present research method is based on critical discourse analysis with Fairclough approach. The population of this research includes all discussions and discourses of the members of the Islamic Consultative Assembly in connection with the changes in the law of public accounting related to public sector accounting from 1986 to 2020 and 17 texts of the above negotiations from the official newspaper of the country as an example Based on the theoretical saturation sampling method has been selected.

    Results

    Changes in the public Accounting Law of the country as the basis of public sector accounting have been legitimated under the influence of bureaucratic language of MPs and the power of MPs's language has been effective in such changes and they seek legitimacy by emphasizing rationalist and authoritarian strategies.

    Conclusion

    MPs' use of the bureaucratic language in implementing changes to the country's public accounting law indicates that they are trying to portray such changes in line with the public interest (Ligouri and Steccolini, 2018; 161) and try to gain public support by using the power of language and emphasizing rationalization and authorization strategies.

    Contribution

     Paying attention to the role of politicians' language in public sector accounting reforms and their strategies to legitimate the financial rules and regulations underlying public sector accounting are among the issues that have received less attention in accounting studies and can be effective in decisions and judgments of the users of public sector accounting reports.

    Keywords: Bureaucratic Language, Financial Laws, Regulations, Legitimation Strategies, MPS, Public Accounting Law, Public Sector Accounting
  • Ghasem Ghasemi, Ahmad Khodamipour *, Kazem Shamsadini Pages 25-47
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the effect of economic policy uncertainty, information asymmetry, and investor reaction on surprise earnings and voluntary disclosure.

    Method

    The study is a descriptive, correlational and post-event research that was conducted in 138 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2009-2018. The variables were extracted from the website of the Statistics Center and the Economic and Financial Database of the Ministry of Economy, as well as the new revenue software and the report of the Board of Directors, and analyzed by multiple regression method.

    Results

    The study showed that economic policy uncertainty has a positive and significant effect on the asymmetry of investor information. In addition, economic policy uncertainty has a negative and significant effect on voluntary disclosure. There was also no credible evidence that economic policy uncertainty had a significant effect on the investor's response to earnings surprises.

    Conclusion

    The transient negative effect of economic policy uncertainty on voluntary disclosure of management reflects the opportunistic view of company managers that causes economic policy uncertainty to be used to achieve the personal interests of managers.

    Contribution

     In addition to developing the literature on economic policy uncertainty and the reaction of investors to surprise profits, this study also prompted financial and economic policymakers to seek to stabilize and create a safe investment environment, which one of the basic conditions is the economic development of the country.

    Keywords: Voluntary disclosure, Economic Policy, Information asymmetry, Economic Uncertainty, Investors’ Reaction
  • Mohammad Zeinolabedini *, Hassan Hemmati, Hossein Jabari, Hossein Panahian Pages 49-79
    Purpose

    Considering technological advances in IT environment and the growing importance of IT audit, the purpose of this study is to design a comprehensive model for IT Audit, considering the environmental characteristics, attributes and conditions surrounding the audit profession in Iran.

    Method

    This study uses a qualitative approach and the grounded theory method and 30 interviews with experts in the auditing profession. Theoretical sampling method is used in this research and The sample was selected using the Snowball sampling method.

    Results

    The research data were analyzed using open, axial and selective coding method, which is a component of the grounded theory approach with the aid of maxqda 2018 software and, finally, the integrated model of IT Audit is provided which resulted in the identification of 6 categories of causal conditions, 9 categories of phenomena/context, 14 categories of intervening conditions, 7 categories of action strategies and 8 categories of consequences related to the main phenomenon of research.

    Conclusion

    Based on the research findings and the proposed model, the consequences of performing IT audit in organizations include reducing the volume of audit documents and reducing time consumption in financial reporting, reducing audit risk, reducing time consumption in audit procedures, increasing audit quality, reducing human error, leaving the current situation, changing from the current situation to optimal condition and stabilization in optimal condition.

    Contribution

     Due to the lack of comprehensive research in Iran in this regard, the designed multidimensional model is the result of the views of various experts in this field and provides a comprehensive view on information technology auditing and the necessary mechanisms for its implementation in Iran, through which The target community recognizes their needs and seeks success and progress in this area.

    Keywords: Audit, Information Technology, grounded theory
  • Mehdi Nikjoo, Mehrdad Ghanbari *, Babak Jamshidinavid, Javad Masoudi Pages 81-124
    Purpose

    The aim of this research is to find a model to explain the role of personality traits and leadership styles of management in the weakness of internal controls.

    Method

    This research is an applied research with quantitative data. The big five components of Neo personality traits as well as the four leadership styles of Hersey and Blanchard are the independent variables of this research. Structural equations and partial least squares method have been used to test the research models. The research period is fiscal years 2019 and 2020 and the statistical sample includes 398 chairmen of the audit committees of companies listed on the Tehran Stock Exchange who have been selected using the screening sampling method.

    Results

    The results indicate that Neuroticism personality trait and Telling leadership style have positive and significant effect on internal controls weakness and impact of Agreeableness and Conscientiousness characteristics and Selling and Participating leadership styles is negative and significant. There was no significant effect on Extraversion and Openness characteristics and Delegating leadership style.

    Conclusion

    The model designed in this research has high predictive power to explain the role of board’s personality traits and leadership style in internal controls weakness. Based on the proposed model, stockholders and other corporate governance top bodies, in selecting managers, are suggested to consider their personality traits, especially neuroticism, agreeableness and conscientiousness, and leadership style tendencies, including telling, selling and participating.

    Contribution

    In this research, for the first time in Iran, the effect of personality traits and leadership styles of managers on company's internal controls weakness was investigated and the results help to develop behavioral financial literature, corporate governance and related theories.

    Keywords: Behavioral Finance, Internal Controls, Leadership Styles, Managers, Personality Traits
  • Shokrollah Khajavi *, Ali Ghayouri Moghadam, HamidReza Hajeb Pages 125-141
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate whether trade credit can play an effective role in reducing the stickiness of costs or not? Also, can agency costs have a moderating effect on this potential relationship? In other words, can trade credit regarded as a control mechanism and considers as a governance mechanism?

    Method

    Panel data regression was used to analyze the data and test the hypotheses. Data was refinement based on the requirement and availability of all variables. Therefore, data related to 185 companies listed on the Tehran Stock Exchange in a nine years’ period leading to 2020 was gathered.

    Results

    The results of the study did not reject the research hypothesis that there is a significant effect of trade credit in reducing the stickiness of administrative and sales costs.  It also posits that when sales decrease, trade credit can accelerate cost reduction and prevent cost stickiness. Also, this effect can appear stronger in companies with higher agency cost.

    Conclusion

    The research results show that commercial creditors try to prevent the opportunistic behaviors of customers in line with their interests. The results also show sensitivity of creditors to inefficient use of resources with their available tools and collecting customers’ information.

    Contribution

    This study showed that trade credit acts as a control mechanism. Therefore, corporate governance can require the manager in any business unit to make part of the financing through trade credit. Monitoring and directing the manager's behavior by creditors can benefit all stakeholders, especially shareholders who are affected by the conflict of interest.

    Keywords: Trade Credit, cost stickiness, Opportunistic Behaviors, Agency cost
  • Elahe Malekkhodae Hasanvand, Yadollah Tariverdi *, Zahra Porzamani Pages 143-174
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the role of stock market development in promoting accounting concepts (including indicators; tax avoidance, accounting conservatism, political costs, financial helplessness and agency costs) in companies listed on the Tehran Stock Exchange.

    Method

    For this purpose, five hypotheses to study this issue were compiled and data related to 140 member companies of the stock exchange for the period between 2006 and 2019 (consisting of two periods of the capital market including the years 2006-2012 as a period The first and 2013-2019 as the second period) were studied and analyzed. The research regression model was investigated and tested using panel data method with fixed effects approach.

    Results

    The results showed that in the second period of the stock market compared to the first period, due to increased supervision and the level of transparency, the establishment of regulatory mechanisms such as the audit committee, the growth of disclosure requirements in the stock market and move towards more international financial reporting standards. Among the accounting indicators, only the indicators of corporate political cost, financial helplessness and agency costs are affected by the development of the stock market in the second period of the capital market compared to the first period and are affected by the decreasing effect of stock market development. On the other hand, the results confirm that the indicators of corporate tax avoidance and accounting conservatism were not affected by the development of the stock market in the second period of the capital market compared to the first period.

    Conclusion

    The results showed that the development of the stock market could have a significant effect on accounting indicators and the changes made in the second period of the capital market have been somewhat effective and have led to improvements in accounting concepts.

    Contribution

     Due to the lack of comprehensive research on the impact of changes in the country's stock market and the mechanisms of transparency in the second period of the stock market compared to the first period of the market, this study seeks to provide evidence of the development effect of the market. It is based on the concepts of accounting and to some extent seeks to examine the effectiveness of the changes made.

    Keywords: Stock Market Development, Transparency in Financial Reporting, Economic Development, Regulatory Mechanisms, Quality of Disclosure
  • Seyed Nima Hosseyni, Mehdi Safari Gerayli *, Hasan Valiyan Pages 175-200
    Purpose

    The auditor's professional identity is based on an attitude, which requires having an informed mind about the content and processes of the audit profession that is gradually being created as a career path for auditors. Based on this feature the auditor strives to have professional behaviors Choose the best strategy, both in negotiations and in their interactions with clients. The purpose of this research is auditor effectiveness attitudes in negotiating on the auditor objectivity analysis of the role of professional identity.

    Method

    In this study, 390 auditors working in the Audit Organization and Private Audit Institutions participated, which was conducted during the second six months of 2018. The research instrument was a questionnaire and the analysis and partial least squares analysis was used to test the research hypotheses.

    Results

    We find that the attitude of auditor efficiency in negotiation had a positive and significant effect on auditor objectivity. It was also found that professional identity attenuates the positive impact of the auditor's effective attitude on negotiation on auditor objectivity.

    Conclusion

    Self-efficacy in negotiation is one of the most effective behaviors based on negotiation standards that preserves the auditor's job position and responsible nature and contributes to enhancing the auditor's objectivity.

    Contribution

     The findings of this study not only fill the gap in the field, but also help policy makers and audit profession regulators make informed decisions

    Keywords: Auditor Effectiveness Attitudes in Negotiating, Auditor objectivity, professional identity
  • Iman Dadashi *, Amir Atighi Pages 201-227
    Purpose

    With the increasing of financial fraud and the negative impact this has had on capital market confidence, companies are facing a lot of pressure to prevent and detect financial fraud. In the present study, we try to evaluate the impact of managers 'ability on fraudulent financial reporting and then measure the impact of independent auditors' downward rotation on this relationship.

    Method

    To conduct this research, the data of 105 companies listed on the stock exchange for the 11-annual period of 2009-2019 have been used. To measure fraud, the Zare genetic planning model (2015) and to measure the ability of managers, the data envelopment analysis technique based on Demarjan model (2013) has been used. Variables are controlled. It is noteworthy that to analyze the data with the help of Stata software version 14, after controlling the effects of the year and industry, logit regression has been used.

    Results

    Findings from data analysis showed that the ability of managers has a negative effect on fraudulent reporting of companies. The data also show the reject of the second hypothesis of the research regarding the weakening of the relationship between ability and fraud in companies with the downward rotation of auditing firms.

    Conclusion

    According to the view of high-ranking companies, the ability of CEOs has a significant effect on the probability of fraud, which according to the findings of regression models of research hypotheses; this relationship is in a negative direction. Also, with the mandatory rotation of auditing firms in order to maintain the code of professional conduct, especially the independence of auditors by regulatory bodies, the downward rotation of auditing firms strengthens the relationship between the Managers’ ability and fraud.

    Contribution

    The results of the present study, in addition to covering the existing research gap in this field, are a guide for planning regulatory bodies and regulatory organizations in relation to financial fraud. The innovative aspect of the present study is to examine the downward trend of independent auditors.

    Keywords: Auditors' Descending rotation, data envelopment analysis, fraud, Genetic planning, Managerial ability
  • Seyed Hadi Ashraf Talesh, Gholamreza Farsad Amanollahi *, AmirReza Keyghobadi, Zahra Lashgari Pages 229-267
    Purpose

    With the growth and development of the capital market and the demand and accountability of the business unit stakeholders to provide financial and non-financial information, many criticisms have been leveled at traditional financial reporting on inefficiency in evaluating the past and future of businesses. Therefore, the purpose of this study is to investigate the impact of environmental factors and social responsibility on market value during the life cycle of companies.

    Method

    This research is a descriptive and post-event research and is also considered as an applied research in terms of purpose. In this study, 109 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 1393 to 1398 were examined. After receiving the opinion of experts, the data of the questionnaire were classified into three areas of environmental factors, social responsibility and life cycle of companies and through modeling structural equations with the help of SMART PLS 3 software, research hypotheses were tested.

    Results

    The results showed that environmental factors and social responsibility have a positive and significant effect on the market value of companies and the life cycle of companies has a mediating role in the impact of environmental factors and social responsibility on their market value, but the intensity of this role is minor.

    Conclusion

    According to the research findings, companies can increase the value of the company in the long run by investing in the field of social and environmental responsibility and disclosing these factors, in addition to fulfilling its mission to society and gaining social legitimacy.

    Contribution

    The result of the present study is that it provides a more comprehensive insight into the field of environmental performance and corporate social responsibility and the development of theoretical foundations of corporate sustainability for stakeholders. It also makes strategic differentiation of companies and leads to better financial performance in the long run and survival of the company. The innovative aspect of this research is the use of company life cycle variable as a mediating role in corporate sustainability performance and its impact on the market value of companies.

    Keywords: Corporate market value, Disclosure of polluting corporate information, Corporate Life Cycle, Environmental performance, Social responsibility performance